Hibák

A program futása alatt én és sok társam is tapasztalt grafikai hibákat vagy egyéb kisebb, vagy nagyobb meghibásodást. Ez az oldal ezekkel foglalkozik. Ha te is tapasztalsz hasonlókat nem kell megíjedni. Általában egyedi eset nem folyamatosan fellépő hibák.
 • Álltalános problémák:
  A legtöbb probléma akkor jelentkezik amikor Windows95, 98 vagy frisebb verziókon próbáljuk futtatni, mert alapvetően ez egy 16bites képernyőkímélő. Sok embernél már a telepítés is elég nehézkes másoknál a futtatás közbe lépnek fel problémák.

Az ilyen ablakok nem ritkák a program futtatása közben. Sajnos a memória kezelése eléggé ócska ezért ilyenkor össze szokott omlani. Sajnos csak azt tudjuk ajánlani hogy újra próbáljuk meg, vagy rakjuk újra a programot. Vagy ha nem a legfrissebb verziót használod szerezd be(például oldalunkról is).

Rengetegen fordultak hozzám olyan gondokkal, hogy Nt-s Xp-s gépükön nem volt hajlandó futni. Sajnos a Johnny képernyőkímélő még a 3.1 es Windowsok korszakába készült és a Microsoft fejlesztői nem nagyon ügyeltek a régi aplikácók teljeskörü kiszolgálásaira, végülis joggal, mert minden fejlődik és alkalmazkodik. Ebben az esetben viszont a Sierra fejlesztői nem fejlesztettek. :( Tehát ezen operációsrendszereknek azt ajánlom, hogy először is probálják megnézni a windows könyvátruk az alapértelmezett c:\windows, ha pedig nem akkor rakját át a c:\winnt könyvtárba ha épp az az aktuális windows könyvtáruk.
  • Nem akar futni: Sokan mások arrol számoltak be, hogy a program normálisan feltelepül, de a képernyőkímélő pár másodperc múlva kilép és visszajön a desktop. Először is ellenőrízzük a képernyőkímélőknél a screenantics van e kiválasztva. ( Control Panel / Display Properties / Screen Saver ) Másik ilyen hibát okozó dolog szokott lenni a McAfee VirusScan program, amelynek van egy olyan funkciója, hogy ha beindul a képernyőkímélő, akkor a háttérben elkezd keresni nekünk vírusokat a gépen. Ezt sajnos a Johnny úgy szokta érzékelni hogy valami törént és szépen ki is lép. A McAfee programban a ScreenScan opriót kell kikapcsolnunk hozzá. Remélem ezkeután már menni fog.
  • File not found (file nincs meg): Ha mauálisan másolod a "resource" program filekat, a C:\SIERRA\SCRANTIC helyre előfordulhat Windows 9x esetén előfordulhat, hogy: "Files not found" üzenetet kaphatunk. Általában erre orvosság szokott lenni ha a scrantic.ini fileban átírjuk a filek hivatkozási helyét a mi általünk megadott (helyes) helyre. Ezekután újra beállítva képernyőkímélőnket már helyesen kellene futnia.
  • Fagyás: Elindul a Windows 95 és a kéri a bejelenkező nevet és passwordot elindul a Johnny ami ezekután szépen le is fagy. Hiába mozgatom az egeret. Semmi! Desktopom nem tudom elérni és még csak semmi hangot se ad.
 • Egy pár képi hiba:
  • Láthatatlan Johnny: Ha nincs elég rendszermemórai amíkor fut a Johnny, akkor előfordulhat, hogy a jelenetekből egy két részlet nem töltődik be, teszemaszt pont Johnny. :) Látjuk a pecabotját, és halljuk amit csinál, mégse látjuk. :) A képen egy Újévi jelenetet látunk ami memória gondok miatt kicsit hibásan és hiányosan töltődött be. lásd felirat!
  • Fekete folt: Otthol és az irodában is sikerült megfigyelnem (mindkét helyen Win 3.11), hogy amikor Johnny horgászik a bal kezénél egy félhold alakú folt jelenik meg majd tűnik el. Majd, hogy Johnny horgászbotja rossz helyen jelenik meg.
  • Grafikai hiba: A liliputis jelenet után, amikor Johnnyt kikötözik a partra, a tenger helyett egy fekete alapon szines kis csikok jelennek meg. Ez a probléma csak Windows 9x es rendszereken jelentkezett. Valószínüleg a program codeban vana hiba.
  • Elveszett pecabot: Amikor Johnny elmegy pecázni a sziget jobb oldalára, bedobja a horgot, kihuzza, majd elindul a pálmafája felé. Ekkor viszont a hirtelen eltűnik a kezéből a pecabotja.
  • Túlépített tutaj: A következő képen láthatő ahogy Johnny még mindig építi a tutaját pedig az már rég kész!
 • Vicces Dolgok: Itt olyan eseményekről és dolgokról számolunk be, ahol különbőző képi hatások keltettek viccesnek mondható dolgokat.
  • Átlátszó pálmafa: Ma reggel otthagytam a gépemet és mire visszanéztem rá, azt láttam, hogy a pálma levelei átlátszók lettek.
  • Furcsa felhő: Felfedeztem egy hibát. Az egyik felhő nem tudott jól betöltődni, küldöm a gifet.
  • Repülő Johnny: Johnny mint már annyiszor felmászik a pálmafájára, és fejestugrik a vízbe, amikoris a gép egy pillanatra megfagyott, és mintha egy új jelenet folytatódott volna megjelenik távcsővel nézelődve a parton, mellette pedig a megdermedt vízbe ugró önmagával.
  • Szellemtáncosok: A Táncolós Johnny jelenet után hirtelen újratöltődött a jelenet és immár 2 táncoló Johnny libegtette magát a képernyőmön a felhők között.
  • Kép a képben: Egy új hibát sikerült felfedeznem. Napközbe a kalózhajó megérkezett a szigetre, majd az új jelenet egy kisebb fekete teglalapba töltődött be.
  • Kép a képben2: Az előzőhöz hasonlító másik jelenetkezdő hiba a programban.
  • Fekete dobozok: Épp 8.jára töltöttem be a Johnnyt 8 különböző configgal, mikor egyszercsak az égen fekete dobozok jelentek meg.
  • Sötét felhő: Bár csak 1 szer láttam, de sikerült megörökítenem mikor egy sötétkék színű felhő jelent meg az égen.
  • Több sziget: Az alábbi képeket a frissítés és képernyőtörlési hibák által keletkezett képeket láthattok. Igy lehet egyszerre több sziget, több kalózhajó stb..
  • Ikrek: Amikor reggel ránéztem a Johnnyra hát elált a lélegzetem is. Az egyik Johnny üldögélt a tüz mellett a bal oldalon, a mésik pedig a pálmafánál járkált. A megoldás persze egyszerü. A Bios amikor állította az időt befolyásolt a programot és a grafikus kártyát is. És lám 2 külön tevékenykedő Johnnyt kaptunk.
  • Összemosódott képek: Az álmodozós jelenet jól összekeveredett az S.O.S írásos és a Sellő randis álommal és fele fele arányban látszott.
  • Koszos szoba: A sellővel való kellemes vacsora és tánc után ott maradt a gramofon és az asztal is... Hát nem rendetlen ez a Johnny? :)
  • Johnny meg sehol: Felkeltem! Nézem mizujs Johnnyval erre ott a sziget és semmi... Néha jön egy repülő, vagy sirály. De Johnny barátom sehol!!! Windows NT platformon nézem, lehet ez okozhatott gondot. Találkozott már valaki hasonlóval??
 • Hang Problémák: Néha gondok lehetnek a hangokkal is, most erre lássunk néhány példát:
  • Csak hang: Nekem egy NT-s gépem van. Bállítom szépen ahogy kell a képernyőkímélőt, el is indítom! De csak hang van! Hallom a lépkedéseket, csipogásokat stb... de kép tiszta fekete! Mi a baj? Járt így más is már?
   A Probléma valószínüleg memóriakezelésben keresendő!