F.A.Q.

Sok ember irt nekem a különböző Johnny képernyőkímélős problémáival kapcsolatban. Ezért ezt az oldalt nyitom, hogy aki elakad valamiben és a hiba elég általános itt egyből utána tudjon nézni.

Kérdés: piros színű | Válasz: kék színű

Hogy tehetek szert egy Johnny's Castaway screen savere?

Vagy letöltheted erről az oldalról, vagy ha nem működne valamilyen oknál fogva akkor a következő híres képernyőkímélős oldalak bármelyikéről:

Tudom a képernyőkímélőt használni Machintos alatt is?

Johnny csak PC-ken és azon belül Windows (3.x, 9x, Me or NT, XP) operációs rendszerek alatt futnak. Habár elképzelhető ,hogy ezektől eltérő platforomon valami PC emulatorral működésre bírhatod Virtual PC-den (ksözönöm az információt Gene Feierstein-nek).

Ha letöltöttem a programot hogy tudom futásra bírni?

A johncast.exe file egy becsomagolt file, elindítva autómatikusan kicsomagolja magát. Ahhoz, hogy hogyan futtasd a programot az Install Segítség oldalon találsz segítséget.

Ezt a programot majd lehet Upgradelni (frissíteni)?

Ez a verzió amit az oldalról is letölthetsz a legfrisebb 2 hibajavítás is megtörtént már benne. A filek az 1993 Január 4.-ei jelentek meg 1.01 verzióban. A többi file 1992 Szeptember 11.-én kezdett terjedni. Ha neked régi verziód van akkor töltsd le a frissebbet mert a régivel előfördulhatnak kisebb kellemetlenségek vagy futási problémák.

Mikor beállítom a képernyő tulajdonságoknál a képernyőkímélőt és a beállításokra viszem van egy olyan funkció, hogy start time(kezdési idő) állítás. Az mi?

Amikor először indítod el Johnny-t, a tutaj amit közbe majd mindíg épít nagyon kicsi majd a további napokban éri el a teljes nagyságát. Azt hiszem ez az az idő amikikor is befolyásolhatod, hogy mikor következzen be a növekedés.

Ugyanezen a beállítő képen lehet bekapcsolni vagy kikapcsolni egy opciót ami Load Background" (háttér betöltése). Ez mit jelent?

Ha ezt az opciót nem kapcsolod be, akkor Johnny és szigete mögül a tenger az ég helyett fekete, üres képernyő fog csak mutatkozni.

Mikor elindítom az install programot hibával félbeszakad az installáció és egy temporary(idéglenes) tároló hely kell neki és kéri, hogy adjak meg egy 200+Kb hellyel rendelkező elérést. Mit csináljak?

A Windows szeret néha ilyen ablakokat megjeleníteni, persze ez nem jelenti mindenképp azt, hogy baj is van. Valószínüleg ahova ő szeretné rakni az vagy nem elérhető vagy nincs elég hely. Erre az esetben a Windows 3.x nél az autoexec.bat fileban be kell írni egy sort.
set temp=
Általában C:\TEMP szoktunk megadni -- Figyel oda, hogy a könyvtár létezzen és legyen elég hely különben nem fog lefutni az installja.

Folytattam az installt és 103mas Erroral állt le, pedig adtam meg neki temp parancsot.

(Jack Smithtől): Kisérletezéssel rájöttem, a johnny.exe filet át kell másolni a temp könyvtárba mielőtt futtatnánk. (Win95ön tesztelve)

Megtudnád mondan,i hogy milyen fileket használ a program és azok hogy működnek?

Amint elindítod a setup programot a program kicsomagolja magát a johncast.exe fileből. Habár már szinte kész is vagy néha neked kell átmásolnod a fileket a megfelelő helyre ha ezt nem tette meg a program.:

scrantic.ini  (about 200 bytes)
scrantic.scr  (295,952 bytes)
resource.001  (1,175,645 bytes)
resource.map  (1,461bytes)

A két "scrantic" filet awindows főkönyvtárjába kell tenni (általában C:\windows), a két "resource" filet a C:\sierra\scrantic helyre kell alapértelmezetten másolni. Nem kell szerkesztened a scrantic.ini filet csak esetleg egy biztonsági másolatot készíthetsz rólla más néven. Windows 3.xen dolgozva megy, de ha Windows 9x próbálod már hibák jelentkeznek akkor azt ajánljuk rakd fel újra vlószínüleg nem találja az adat fileket.

Kész is van az installáció már csak a Control Panel(Vezérlőpult) képernyő beállításánál kell kiválasztanod - "Screen Antics" néven találod.

A Johnny képernyőkímélő miért csak 640 x 480 on fut teljes képernyőn? 800x600 vagy 1024x768 vagy nagyobb felbontásban miért nem megy csak az adott kis méretben? Nem lehetne valahogy full screenre állítani?

Sajnos nem! Olvasd el a Sierra Redme filejában is benne van:

Doesn't Fill the Entire Screen
Screen Antics uses the 640x480 resolution and does not fill the entire screen
to begin with. On higher resolution systems, such as with 800x600 or
1024x768 it will be even smaller.

Nekem egy Windows 95öm van és beállítom a képernyőkímélőnek a kis monitoron meg is jelenik, de amikor elindítanám 2mp re bejön aztán visszajön a desktop. Miért van ez?

Szerintem neked McAfee VirusScan programod van ami elkezd scannelni szépen mikor a screensaver program elindul, amit a Johnny nembír. Próbáld meg ezt a funkciót kikapcsolni.

A Johnny nállam már hónapok óta fut. Mégis az utóbbi héten amikor csak elindul pár perc után leáll.

A jelenetek előre defiliált mégis véletlenszerüen követik egymást. Vannk ritka jelenetek amik csak egy bizonyos időben jönnek elő. Lehet, hogy egy bizonyos jelenet okoz hibát most egy kicsit inkább pihentesd, és próbáld meg pár nap múlva. Talán akkor már menni fog minden gond nélkül Addig pedig ajánlom nézd meg a Történet oldal mikor minek kell lennie hátha rájösz mi a gond.

Van valami más Johnny féle képernyőkímélő?

Nem tudok rólla, de milyen más kellhetne?

Hogy lehet a képernyőkímélőről képeket lementeni?

Nem könnyő kérdés ez a Johnny Castaway programmal kalcsolatban, és sokan teszik fel ezt a kérdést. A számítógép képernyőjének lementése egyszerúen megoldhatő a <Prt Sc> billentyű (van ahol <Print Screen> ként szerepel a billentyűzeten). Ez vágólapra másolja a képernyőd adott képét amit beilleszthetsz bármilyen grafikai programba. ( Paint, a legegyszerűbb és kézenfekvőbb példa mert a Windows 95 aktív része) majd szerkesztheted és elmentheted. De a program csak .bmp formátumot ismeri ami hatalmas - 1 Mbytenál nagyobb képeket ment le.

Ezt persze utána tömöríthetitek, konvertálhatjátok más formátumba.

Hogy tudom a Johnny képernyőkímélőt uninstallálni?

Ki az az őrült aki uninstallálni akarná? :) Egyszerü a módja a képernyőkímélőnél valamelyik másik képernyőkímélőt választjuk ki. Majd a telepitett könyvtárt (alapértelmezett C:\SIERRA\SCRANTIC) és a Windows könyvtárba lévő 2 filet SCRANTIC.INI, SCRANTIC.SCR is tötöljük és le is van szedve.

Ha további problémátok lenne amire itt nem találtatok megoldást néézétek meg még a Hibák oldalt vagy a Install segítség oldalt.